1. Doğum Bölmesi
Doğum bölmesi hazırlanırken sizin için uygunluğunun yanı sıra inek ve buzağının konfor ve hijyen gerekliliklerini göz önünde bulundurun.
Standart olarak sağmal ineklerinizin sayısının yüzde %3’ü kadar doğum bölmeniz bulunmalıdır. Örneğin 100 ineğiniz olduğunu varsayarsak gerekli doğum bölmesi sayısı 3 olmalıdır.
Bölmenin standart ölçüleri 8’e, 20 m2 olmalıdır.
İneğin görüntülenmesi için uygun bir yer seçtiğinizden emin olun.
Bölme içerisine traktör ya da besleyici makine ile girilebilmesi için uygunluğundan emin olun. Bu sayede gerekli olduğu takdirde hasta bir ineğin transferi ya da bölmenin temizliği sorun teşkil etmeyecektir.
İneğinizi stresten uzak tutun! İnek grubun diğer kalanıyla bir arada olması halinde daha kolay yavrulayacaktır. Doğum bölmesi diğer hayvanların olduğu bölümün uzağındaysa doğum yapacak ineğinizi ortama alışabilmesi için doğumdan bir kaç gün önce doğum bölmesine transfer edin.
2. Doğum Bölmesinin Hijyeni
Havalandırmanın iyi olduğundan emin olun.
Kuru, temiz, enfeksiyon barındırmayan bir ortam yaratın ve zemine döktüğünüz samanın taze olmasına özen gösteriniz.
Doğum bölmesine girmeden önce temiz kıyafetler ve botlar giyin.
Bölmede yeterli besin ve temiz içme suyunun bulunduğundan emin olun.
3. İneğin Vücudunun Arka Kısmının Temizlenmesi
Buzağılama her zaman enfeksiyon riskini beraberinde getirir. Birinci önceliğiniz her zaman hijyen olmalı.
Öncelikle ineğin vücudunun arka kısımlarını iyice temizleyip dezenfekte edin.
Bu sayede buzağının enfeksiyon kapması riskinin önüne geçmekle beraber rahimin enfeksiyon kapmasını önlemiş ve plasentanın muhafazasını sağlamış olursunuz.
Kullanacağınız bütün gereçlerin de dezenfekte edilmesi gerektiğini unutmayın.
4. Buzağının Doğumu
Buzağı doğar doğmaz nefes alış verişini kontrol edin.
Eğer doğru bir şekilde nefes alıp verebiliyorsa derhal anneden ayırarak doğumu sonlandırın. Bu sayede özellikle genel sağlık durumunun çok iyi olmadığı çiftliklerde görülen gübreden bulaşabilecek (Para TBC gibi) enfeksiyon risklerini elimine etmiş olacaksınız.
Eğer annenin buzağıyı yalayarak kurutmasını istiyorsanız buzağıyı annenin önüne bırakın. Yavrunun gübre yutması riskini mümkün olduğunca bertaraf edin.
5. Buzağının Kurulanması
Buzağıyı kurutmak için samanla kuvvetlice ovun.
Bu sayede buzağının nefes alış verişini ve kan dolaşımını destekleyerek daha çabuk ayakta durmasına yardımcı olabilirsiniz. Buzağıların büyük bir kısmı doğumdan sonraki 60 ila 90 dk içerisinde ayakta durmaya başlayabilir.
Buzağıyı ovalamak ilk dışkı ve idrarI atmasına yardımcı olur ve aynı zamanda üşümesini engeller.
6. Göbeğin Dezenfeksiyonu
Buzağının göbeğini tentürdiyot (%10 tentürdiyot çözeltisi) ile temizleyin
Ellerinizin temiz olduğundan emin olun ve tentürdiyodu buzağının göbeğine kesinlikle dökmeyin.
7. Doğum Bölmesi
Buzağıyı yeni temizlenmiş, dezenfekte edilmiş ve temiz saman bulunan doğum bölmesine tek başına yerleştirin.
Mobil olan doğum bölmelerinin püskürtmeli temizliği daha kolaydır.
Her bir buzağınızın tek başına kalabileceği birden fazla doğum bölmeniz olması gereklidir bu sayede ihtiyaç duyduğunuzda hijyenik kullanıma hazır doğum bölmelerinizi bulunacaktır.
Video İzlemek İçin Tıklayınız